Coraz więcej badań sugeruje, że mikrobiom jelitowy może odgrywać istotną rolę w przebiegu schorzeń neurorozwojowych, takich jak autyzm i ADHD. Choć probiotyki nie zastępują leczenia, coraz częściej mówi się o ich potencjale we wspomaganiu terapii – zwłaszcza jako elementu wspierającego zdrowie jelit i układ nerwowy.
Coraz więcej badań potwierdza, że mikrobiom jelitowy ma istotny wpływ na nastrój, poziom stresu i zdrowie psychiczne. Dla firm z branży nutraceutycznej to wyraźny sygnał: produkcja kontraktowa suplementów diety wspierających oś jelitowo-mózgową to obiecujący i szybko rozwijający się segment rynku.
Coraz więcej badań potwierdza, że mikrobiota jelitowa odgrywa istotną rolę w regulacji masy ciała. Skład mikroflory osób z nadwagą różni się od składu mikrobiomu osób szczupłych, co czyni go jednym z kluczowych celów w strategiach prewencji i leczenia otyłości.
Czy wiesz, że zdrowie przewodu pokarmowego i mikrobiom bezpośrednio wpływają na nasze zdrowie psychiczne? Istnieje coraz więcej badań naukowych potwierdzających silny związek między stanem jelit a zdrowiem psychicznym. To właśnie dlatego produkcja kontraktowa suplementów diety wspierających mikrobiom staje się coraz bardziej popularna.
Szanowni Państwo! Niech nadchodzące Święta Wielkanocne będą czasem odpoczynku, radości i wiosennej odnowy. Życzymy, aby przyniosły one nową energię, siłę do działania oraz wiele sukcesów – zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym. Dziękujemy za zaufanie i owocną współpracę. Wierzymy, że nadchodzący czas przyniesie jeszcze więcej wspólnych osiągnięć. Radosnych i pełnych nadziei Świąt Wielkanocnych! Zespół Komarko
Czy zastanawiałeś się kiedyś, które stanowiska w firmie, zajmującej się kontraktową produkcją suplementów diety są najciekawsze? W Komarko, jak i w wielu innych przedsiębiorstwach z sektora farmacji, suplementów diety i żywności, jednym z najbardziej fascynujących miejsc jest dział R&D, czyli dział badań i rozwoju. To tutaj opracowuje się nowe produkty, udoskonala receptury i wdraża innowacyjne rozwiązania.
Sferonizacja to nowoczesna metoda wykorzystywana w produkcji suplementów diety, pozwalająca na tworzenie mikropeletów – małych, kulistych granulek o jednorodnej wielkości i strukturze.
Aglomeracja to proces odgrywający istotną rolę w produkcji suplementów diety i farmaceutyków, ponieważ poprawia właściwości fizyczne i funkcjonalne materiałów. Często stanowi niezbędny etap pośredni, umożliwiający dalszą konfekcję, taką jak tabletkowanie, kapsułkowanie czy zastosowanie składnika w mieszaninie przeznaczonej do dalszej obróbki.
Z przyjemnością informujemy, że weźmiemy udział w Międzynarodowych Targach Suplementów Diety i Żywności Funkcjonalnej – NutraFood Poland 2025! Wydarzenie odbędzie się w dniach 8–10 kwietnia 2025 roku w EXPO XXI Warszawa.
Personalizacja suplementów diety staje się coraz popularniejsza. Polega na dostosowaniu składu, dawkowania i formy suplementów do indywidualnych potrzeb, stylu życia, stanu zdrowia, a nawet genetyki konkretnej osoby. Dzięki temu suplementacja jest skuteczniejsza i bezpieczniejsza. Jakie czynniki są brane pod uwagę?
Preparaty farmaceutyczne i suplementy o spowolnionym lub kontrolowanym uwalnianiu wykorzystują technologie umożliwiające stopniowe uwalnianie substancji czynnej w organizmie. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie stabilnego stężenia składnika we krwi, zmniejszenie częstotliwości dawkowania oraz minimalizacja skutków ubocznych.
W ostatnich latach branża suplementacji i zdrowia przechodzi dynamiczne zmiany, a konsumenci coraz bardziej świadomie wybierają produkty wspierające ich organizm. Oto najważniejsze kierunki rozwoju w tej dziedzinie.
W ostatnich latach obserwujemy dynamiczny rozwój nowego i szeroko pojmowanego segmentu suplementów wspierających urodę oraz tzw. "wellbeing", określanych mianem "Beauty". Trend ten zdobywa coraz większą popularność, a konsumenci poszukują innowacyjnych i skutecznych rozwiązań dopasowanych do ich indywidualnych potrzeb. Jakie tendencje kształtują ten rynek? Oto kluczowe aspekty, na które warto zwrócić uwagę.
W 2023 roku sfinalizowaliśmy projekt, którego celem było utworzenie Centrum Badawczo-Rozwojowego dedykowanego nowoczesnym formom suplementów diety oraz środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Projekt nie tylko umożliwił budowę nowoczesnej infrastruktury badawczej, ale również zakup zaawansowanej aparatury, która pozwala na opracowywanie innowacyjnych produktów, z funkcją kontrolowanego uwalniania substancji aktywnych.
Probiotyki odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i równowagi organizmu. W Komarko z pasją i zaangażowaniem tworzymy innowacyjne rozwiązania probiotyczne, które nie tylko odpowiadają na potrzeby rynku, ale również wyznaczają nowe standardy jakości i efektywności.
Naszą misją jest dostarczanie najwyższej jakości usług produkcji kontraktowej, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie Twoich klientów. Jako firma z wieloletnim doświadczeniem, wiemy, że dbałość o szczegóły to fundamenty zaufania, jakie budujemy z naszymi klientami.
Nasze zaawansowane technologie i wieloletnie doświadczenie czynią Komarko niezawodnym partnerem w realizacji kompleksowych usług produkcyjnych. Jesteśmy gotowi wesprzeć Twoją markę na każdym etapie – od przetwarzania surowców po finalne pakowanie produktów.
Od lat wspieramy firmy, które chcą dostarczać swoim klientom najwyższej jakości suplementy i probiotyki. Jako doświadczony producent kontraktowy oferujemy kompleksowe wsparcie na każdym etapie – od opracowania produktu po jego realizację.
W naszych działaniach kierujemy się maksymalną innowacyjnością, która pozwala realizować założenia naszej misji, a naszym zadowolonym klientom, efektywnie wspierać ich zdrowie. Odbywa się to dzięki ogromnej wiedzy naukowej i technicznej naszych pracowników oraz współpracy z licznymi ośrodkami akademickimi.
Otyłość jest chorobą cywilizacyjną, charakteryzującą się nadmiernym gromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Brak aktywności fizycznej, uwarunkowania genetyczne, stres czy brak snu, przyczyniają się do powstawania problemu otyłości.
Bakterie to mikroorganizmy, które występują na całym świecie, we wszystkich środowiskach. Liczy się je w kwintylionach❗Bakterie występują również w ludzkim organizmie i mogą stanowić nawet 2 kilogramy całej masy ciała. Z tego względu warto przyjrzeć im się bliżej.
Narodowy Dzień Życia to coroczne święto, uchwalone w Polsce 27 sierpnia 2004 roku.
Osteoporoza uznana została przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za jedną z głównych chorób cywilizacyjnych. Narażona jest na nią co czwarta kobieta powyżej 60. roku życia i co druga, która ukończyła 70 lat. Należy pamiętać, że na osteoporozę cierpią także mężczyźni.
Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego to inicjatywa mająca na celu zwrócenie uwagi na problem dyskomfortu codziennego życia, powodowany przez różnego typu schorzenia układu pokarmowego, ich wpływu na nasze samopoczucie, a także codzienne funkcjonowanie w społeczeństwie.
Tu powstaje nowa odsłona strony zakładu produkcyjnego Komarko!
W dniach 10-12 maja 2022 roku wzięliśmy udział w najważniejszym wydarzeniu targowym dla branży nutraceutycznej jakim były targi #Vitafoods Europe. Event został zrealizowany w dwóch formach: zarówno stacjonarnej, jak i online.
Już 10.05 weźmiemy udział w jednym z najważniejszych wydarzeń w branży – Vitafoods Europe w Genewie!